Kezdőoldal :: Elemek

Elemek

Hétköznapi életünk nélkülözhetetlen áramforrásai az elemek. Az elemek olyan „miniatűr erőművek”, amikben az elektromos áram-termelés fémek folyadékban való kémiai reakciója révén történik – ezért a háztartási elemeket elektrokémiai vagy egyszerűen csak kémia áramforrásnak is nevezik. A hétköznapi nyelvben „elemnek” azokat a hordozható áramforrásokat tekintik, amikben a kémiai reakció visszafordíthatatlan, azaz az elem nem újratölthető, egyszer használatos, eldobható. (Az iparági szaknyelv az „elsőrendű elem” megjelölést is használja.) Ezzel szemben az akkumulátorok, újratölthető elemek esetében a reakció visszafordítható, a lemerült cellát áramforrásra kötve az elektromos energia, némi veszteség mellett, vegyi energiává alakul vissza, azaz visszaáll az eredeti, használat előtti állapot.

Elemeinket többféle módon csoportosítjuk. Az elemek típusát az határozza meg, hogy milyen vegyi anyagokból készülnek az összetevői. Ennek megfelelően, például a szén-cink tipizálás onnan ered, hogy ezekben az elem egyik pólusa mögött egy szénrúd, a másik mögött egy cink tartály van. Más esetekben, például az alkáli elem elnevezésnél a két pólust „összekötő” folyadék, az elektrolit anyagára (kálium-hidroxid) utalnak, vagy ehhez hasonlóan a lítiumos elemnél szintén az áramvezető gélben oldott a lítium-fluoros molekulákról van szó (pl. lítium-hexafluoroszfát – LiPF6). Az elemek csoportosíthatók még alak vagy méret szerint is (pl. AA, AAA, 9V), ezeket a termékek elnevezésében tüntetjük fel!

Milyen elemtípusokat talál áruházunkban? A nálunk is kapható szén-cink (féltartós) elem a világon elsőként kereskedelmi forgalomba került típus, és ma is az egyik legelterjedtebb, köszönhetően annak, hogy megbízható és gazdaságos üzemeléséből mit sem veszített az elmúlt másfél évszázadban! Nagy energiaigényű elektronikai eszközeihez csúcsminőségű alkáli (tartós) elemeinket ajánljuk; mindezeket kis méretben gombelemeink között keresse, amikben szintén óriási kínálattal várjuk! Ha Ön a kereskedelmi forgalomban elérhető legkorszerűbb energiatárolási módot keresi, nézzen szét exkluzív lítium elem kínálatunkban! Ha valamilyen ezektől eltérő, különleges elemeket venne, próbálkozzon távirányító elem vagy speciális elem részlegünknél!

Bizonyára Önben is megfogalmazódott már a kérdés, hogy hogyan képesek az elemek elektromos energiát tárolni nekünk. A legtöbb hordozható áramforrás (elem vagy akkumulátor) működési alapja az a jelenség, hogy ha egy fém maró folyadékban oldódik, úgy válnak le róla a részecskék, hogy közben néhány elektron a fémlemezen marad. Mivel az elektron, mint tudjuk, negatív töltésű, minél több gyűlik össze belőle a fémen, annál nagyobb feszültség alakul ki rajta. Egy elem összeállításához két különböző fajta anyagra (fémre) van szükségünk. Ennek oka, hogy a kétfajta fém eltérő mértékben oldódik, ezért feszültségkülönbség alakul ki közöttük. A jobban oldódó fém, amelyiken nagyobb feszültség keletkezik, lesz az elem negatív, a másik, kevésbé oldódó az elem pozitív pólusa. Az ebben a folyamatban részt vevő két szilárd, vezető anyagot (leggyakrabban fém) nevezzük elektródnak, a folyékony oldatot pedig, amibe ezeket tesszük, elektrolitnak. Ha a két elektródot vezetőkkel kívülről összekötjük, elektromos áram keletkezik, hogy a feszültségkülönbség kiegyenlítődjön. Ha érdeklik a folyamat további, érdekes részletei, olvassa el témába vágó cikkünket!

Az egyes típusok jellemzőit (felhasználási területeit) és a hozzá tartozó kínálatunkat az alábbi képekre, ill. linkekre kattintva is elérheti. Termékeinket közvetlenül az importőrtől, saját raktárunkról szállítjuk Önnek! Rendeljen online, vagy látogasson meg minket „kőboltjaink” valamelyikében!

Gombelemek
Gombelemek
69 termék
Féltartós elem
Féltartós elem
10 termék
Tartós elem
Tartós elem
36 termék
Távirányító elem
Távirányító elem
3 termék
Lítium elemek
Lítium elemek
29 termék
Speciális elemek
Speciális elemek
6 termék
Márka szerint
Márka szerint
53 termék
GP Minyonok/Minions termékek
GP Minyonok/Minions termékek
3 termék

Ajándékutalvány