AKKUELEM Blog

Li-ion akkumulátor újraélesztése: hogyan vágjunk neki a feladatnak?

2024.04.15 14:45
akku-elem.hu
Li-ion akkumulátor újraélesztése: hogyan vágjunk neki a feladatnak?

A Li-ion akkumulátor újraélesztése olyan feladat, mely elkerülhetetlen, ha szeretnénk, hogy a használt, csökkenő kapacitású áramforrásunk újra megfelelően teljesítsen. Ez ma már egyáltalán nem lehetetlen feladat, hiszen a használt akkumulátorok felújítása bevett gyakorlatnak számít.

De hogyan is zajlik a folyamat? Szakember végzi vagy egyedül is nekivághatunk a feladatnak? Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a legfontosabb dolgokat, amelyeket érdemes tudni a lítium-ion akkuk újraélesztéséről.

Li-ion akkumulátor újraélesztése: mit érdemes tudni, mielőtt belekezdenénk?

Li-ion akkumulátorokat rengeteg célból használunk. Nem meglepő tehát, hogy ez a technológia már sokféle formában elérhető, és habár még ritkán, de a piacon 1,5 Voltos elemhelyettesítő akkukal is találkozhatunk. Sajnos azonban a mindennapokban használt Li-ion akkuk cellái a magas igénybevételnek köszönhetően egy idő után elhasználódnak, és szükség lehet azok felújítására. Mielőtt azonban nekivágnánk ennek, érdemes tisztában lennünk néhány dologgal.

Egy Li-ion akkumulátor újraélesztése előtt az adott eszköz állapotával is tisztában kell lennünk. Előfordulhat, hogy laikusként akkumulátorhibára gyanakodnánk, ugyanakkor a készülék elektronikája vagy esetleg a töltő hibásodott meg. Ilyenkor az akkucellák cseréje nem megoldás.

Hogyan újítható fel egy lítium-ion akkumulátor?

A Li-ion akkumulátorok felújítása során a hibás akkumulátorpakk celláit az azokkal megegyező típusú, új li-ion akkucellára kell cserélni. Itt sokszor van lehetőség emelni az akku kapacitásán, nagyobb cellák beépítésével. Ez pofonegyszerűen hangzik, azonban komplikált feladat, amit kizárólag szakember végezhet. Egyrészt azért, mert speciális műszerekre lesz hozzá szükség, másrészt pedig azért, mert a szerelés során a legkisebb hiba is tűz- és robbanásveszélyes lehet. Semmiképp ne kísérelje meg otthon.

A cellák sokszor nagyon komolyan be vannak építve, ráadásul minden esetben egy védelmi elektronika is van rajtuk, amit ilyenkor át kell szerelni és vagy újra kell indítani. Fontos tehát a szakértői tudás. Lényeges továbbá az is, hogy a csere folyamán ne csak a meghibásodott cellát, hanem a teljes akkupakkot cseréljük. Elsőre logikusnak tűnhet ugyan, de különböző állapotú, korú, kapacitású cellák egy akkupakkban nagyon hamar tönkremennek. Ezzel csak emelve a költségeket. A cellák egymással való elektromos összeköttetését ponthegesztéssel kell megoldani.
Ez biztonságosabb és hosszabb élettartamot garantáló megoldás, mint az egyszerű forrasztás. A forrasztópáka által termelt hő drasztikusan csökkentheti a cella élettartamát, sőt, bizonyos esetekben tönkre is teheti azt, éppen nem szabad vele kísérletezni.

A Li-ion akkumulátor újraélesztése tehát olyan feladat, amit minden esetben fontos szakértőre bízni, aki képes a gyárival megegyező (vagy akár annál jobb minőségű), megbízható és biztonságosan alkalmazható végeredményt garantálni.

Ha felújításra van szükség, válasszunk megbízható szakembert!

Egy Li-ion akkumulátor újraélesztése olyan feladat, ami a gyakorlott kezek számára rutinmunka lehet. Azonban a hosszú élettartam és a tökéletes minőség érdekében oda kell figyelni az apró részletekre is.

Az Akku-Elem webshop csapata az új akkumulátorok vásárlása mellett az eszközök felújításában is segít az ügyfeleinek. Ön a felújításra szoruló akkut akár postán is eljuttathatja hozzánk, mi pedig szakértői gonddal és odafigyeléssel cseréljük le az elhasználódott Li-ion cellákat.

Amennyiben pedig nem biztos abban, hogy eszközei üzemeltetéséhez milyen típusú akkumulátorra lenne szüksége, abban az esetben is keressen minket bátran elérhetőségeink bármelyikén. Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre és segítenek abban, hogy megtalálja a minden szempontból ideális megoldást.

Személyes átvétel

Azonnali és ingyenes

Percrekész készletezési rendszerünknek köszönhetően a személyes átvételre rendelt termékeink nagy többségét még aznap vagy legkésőbb másnap már át is veheti budapesti, Váci úti központi üzletünkben. Tágas eladótérrel és négy állásos pulttal várják Önöket szakképzett eladóink, akik válaszolnak a kérdéseikre, vagy kérésre szaktanácsot adnak. Termékeink átvehetők Budán, Bocskai úti üzletünkben is.
További információ

Házhoz szállítás

Házhoz jön a kényelem

Inkább otthon maradna? Webáruházunkban a délelőtt leadott rendelések nagy többségét még aznap átadjuk szerződéses futár partnereink valamelyikének, akik másnap ki is szállítják Önnek a termékeket. Weboldalon vagy telefonon követheti nyomon rendelése útját, és bármekkora össz-tömegű rendelését kézbesítjük!
További információ

Szállítás csomagpontra

Teljes szabadság

Ha akkor és ott akarja átvenni termékeinket, amikor és ahol Önnek éppen a legegyszerűbb, javasoljuk, hogy szállíttassa csomagpontra a rendelését! Ez az átvételi mód ötvözi a személyes étvétel és a házhoz szállítás előnyeit: egy Önhöz közel eső helyen juthat hozzá termékünkhöz, és akkor veszi át, amikor akarja, nem kell futárral egyeztetnie. Szállító partnereink akár 1 munkanapon belül eljuttatják az árut az átvételi pontra.
További információ

argep.hu olcsobbat.hu shopmania.hu